Kalamita sa premietla aj do loga Medzinárodného stretnutia mladých Rysy 2005

19.08.2005 Poprad

Vysoké Tatry 18. augusta (TASR) - Novembrová kalamita sa premietla do loga i programu 49. ročníka Medzinárodného stretnutia mládeže Rysy 2005, ktoré sa dnes ...
Vysoké Tatry 18. augusta (TASR) - Novembrová kalamita sa premietla do loga i programu 49. ročníka Medzinárodného stretnutia mládeže Rysy 2005, ktoré sa dnes začalo vo Vysokých Tatrách.

Dva víchricou zlomené stromy sú na výstupovom odznaku a fotografia kalamitou postihnutého tatranského lesa sa dostala na obálku knihy Vysoké Tatry. Bezprostredne po novembri ju vydalo české občianske združenie Klub priateľov Vysokých Tatier, ktoré vzniklo pred dvoma rokmi na pôde Rysov a združuje do 250 členov a sympatizantov. Obrázok z titulnej strany sa stal logom Rysov 2005. \"Tridsať korún z predaja každej knihy putuje na obnovu Tatier, \" informoval novinárov hovorca združenia Radomír Štíhel.
Podpredseda organizačného štábu Medzinárodného stretnutia mládeže Ján Kovár doplnil, že \"v piatok a v sobotu bude po päťdesiat účastníkov čistiť protipožiarne pásy nad hotelom Urán v Tatranskej Lomnici\". Koordinátorom prác je mesto Vysoké Tatry.
Tradičným táboriskom podujatia je Športcamp pod Tatranskou Lomnicou, kde do dnešného predpoludnia prišlo asi 300 mladých. Organizátori z Klubu Rysy Poprad-Tatry očakávajú 800 až 1000 účastníkov. Okrem milovníkov turistiky zo Slovenska to budú mladí ľudia z Česka, Maďarska a Poľska. Dnes v podvečer dorazí do Tatier aj skupina cykloturistov z Trnavy.
Okrem výstupu na Rysy, ako zdôraznili organizátori - bez akéhokoľvek politického podtónu - môžu si účastníci vybrať túry na ďalšie tatranské končiare. \"Termín stretnutia sme posunuli do záveru augusta aj preto, aby sa najmä mladí ľudia zo zahraničia mohli zúčastniť v sobotu výstupu na Kriváň, \" informoval predseda Klubu Rysy Ján Pavlovčin.
Stretnutiu mladých v Tatrách dominuje turistika, ale súčasťou programu sú aj športové a zábavné zápolenia, napríklad hod vajcom na diaľku. Kultúrny program prvýkrát dotvára Podtatranský dostavník, nadregionálna prehliadka folku, country, blugreassu a trampskej piesne.
 

Vyberte región

mark